söndag 2 februari 2014

Svartögda Susanna och hennes snygga systrar...

Svartöga (Thunbergia alata)
Svartöga (Thunbergia alata) kallas i engelsktalande länder oftast black eyed Susan, alltså svartögda Susanna. Hm, det låter kanske lite svartsjukt på svenska... I vilket fall så är det en vacker afrikanska.

Hos oss är svartöga en sympatisk och tacksam (hos oss) ettårig slingerväxt, vanligtvis med orangea blommor med svart mitt, men de kan lika gärna vara gula eller vita, med eller utan öga. För ett antal år sen kom sorten 'African Sunset', som har blommor i sköna solnedgångsfärger.

Klockthunbergia (T. grandiflora)
Svartöga har några riktigt snygga, men ovanliga, släktingar. Till dem hör en av mina favoritväxter (trots att jag hittills inte ens odlat den själv), nämligen klockthunbergian (Thunbergia grandiflora). Bördig från relativt varma delar av Asien kräver den liknande behandling som t.ex. citrus och oliv, med ljus och lite sval övervintring. Den som har ett inglasat frostfritt utrymme har här ett, än så länge, rätt okänt paradnummer. Den går även att odla som ettårig om man lyckas få tag på frön. Det finns också en utsökt vitblommande form, men frågan är om inte det lavendelblå originalet är vackrast.

Hos oss är klockthunbergian en skönhet som kräver omsorg för att överleva i ett kargt klimat. I Australien räknas den däremot som ett allvarligt ogräs!

Praktthunbergia (T. mysorensis)
En annan av svartögats kusiner är praktthunbergian (Thunbergia mysorensis), en växt som är både praktfull och bisarr. Blomklasarna gör att den ser ut lite som en korsning mellan lejongap och gullregn. Det är en praktfull primadonna från södra Indien. Där är det inte bin som pollinerar den utan fåglar. För att lyckas med den krävs nog ett uppvärmt växthus, men visst vore den värd ett försök. I rätt miljö kan den bli mycket omfångsrik. Uppgifterna varierar men den ska i hemlandet kunna få rankor 6-10 m långa. Exemplaret på bilden växer på en liten pergola i San Franciscos Conservatory of Flowers.

Thunbergiasläktet är intressant för oss svenskar på grund av namnet. Släktet är uppkallat efter den svenske botanikern Carl Peter Thunberg.