fredag 4 juli 2014

En oväntad trädgårdsväxt...

Häftiga blommor har den...
 Ibland har man saker i huvudet som liksom bara inte kopplar. Mor och barn (Tolmiea menziesii) är en känd gammal krukväxt och så är det med det, eller? Inte förrän en kvinna kommer och säger att hon har den i trädgården sen sju år tillbaka föll slanten äntligen ner. Jag hade ju sett den utomhus i Uppsala en gång för länge sen men inte tänkt på det mer förrän den dagen säkert tjugo år senare!

Det är ju lite roligt att den krukväxt jag tyckt om så länge, men sällan lyckats med, visar sig trivas alldeles utmärkt ute i trädgården istället, där den dessutom bjuder på spännande purpurbruna blommor (vilket nog aldrig händer inomhus i rumstemperatur)! Om man läser på lite så upptäcker man snart att det konstiga snarare är hur någon kom på att den skulle trivas inomhus. Det naturliga utbredningsområdet sträcker sig från norra Kalifornien till Alaska!..

Ett lite spännande komplement till all alunrötter, spetsmössor och klockvippor (vilka den inte helt oväntat är nära släkt med). Den verkar kunna trivas både i sol och skugga. Misstänker att den egentligen vill ha en mer humusrik jord än min tunga lera, men den verkar inte lida någon större nöd. Det återstår att se vilken användning den får, svårodlad verkar den åtminstone inte vara och hittills verkar inte dess inomhusnemesis mjöldaggen visa sig när den står i rabatten.

Vanligast i handeln idag verkar den
gulmelerade 'Taff's Gold' vara