lördag 25 augusti 2012

Jakten på den gula härdiga rosen...

'J.P. Connell' är återigen en förvånansvärt okänd ros. Med den hype andra rosor från kanada fått är det lite märkligt att inte denna blivit särskilt populär. Gula härdiga rosor är vi inte bortskämda med!

Nu ska det kanske sägas att blommorna är absolut vackrast i det stadie de är på bilderna. När knopparna öppnar sig och precis innan blommorna är fullt öppna kan 'J.P. Connell' tävla i skönhet med vilken ädel snittros som helst. Formen är perfekt och färgspelet med de olika gula och gulvita nyanserna är fantastiskt.

Det som händer sedan är att blomman öppnar sig, får en mer flat form och färgen bleknar till krämvitt. För vissa är det en stor besvikelse medan för andra (inklusive mig) bidrar det till charmen! Meningarna om blommornas doft verkar gå isär och angivelserna varierar från stark till svag. För mig är den svag. Blomningen är remonterande med en tydlig sommar- och höstperiod med enstaka blommor mellan. Dess skiftningar i milda gula nyanser gör den idealisk att blanda med de flesta andra färger.

 Halvt utslagna blommor är bra snittblommor. Någon har till och med kallat den för "brudbukettrosen"! Det kanske är en tanke...

Det här är en ros som kan ta lite tid på sig så det gäller att vara tålmodig. Den kan ta ett eller två år på sig att etablera sig och börja växa bra. Den kan efter något år bli strax över metern hög och nästan lika bred. Grenarna har sympatiskt lite taggar. Bladverket är modernt och vackert men kan på instängda platser ibland angripas av svartfläcksjuka. Härdigheten är god och den bör klara sig upp till växtzon VI.

'J.P. Connell' är en spännande ros för kallare zoner och borde definitivt odlas mer. Den är kanske inte perfekt men det positiva överväger. Särskilt i kallare växtzoner är den värdefull. Den skulle, trots sin höjd kunna ersätta en del mindre härdiga rabattrosor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar