![]() |
Serpentinmanzanita* (Arctostaphylos obispoensis) |
Från Nordamerika beger vi oss ner till Sydamerika och en populär och hållbar snittblomma med intressant odlingsproblematik. Alströmeria, eller, i det här fallet, papegojlilja (Alstroemeria pulchella), uppkallad efter Linnélärjungen Claes Alströmer (son till den kanske mer välkände Jonas). Arten har sitt ursprung i Brasilien och norra Argentina. Färgsättningen är lite djärvare än vad man vanligtvis ser hos floristernas alströmerior. Det finns en mängd hybrider som odlas just som snittblommor, men på senare år har det också kommit låga sorter som säljs som färgstarka sommarblommor. För att lyckas med odlingen bör krukorna vara rymliga. Alströmerior trivs inte med att ha det för trångt om rötterna. Det som i kommersiell odling kan göra alströmerian knepig är att de flesta arterna har sitt ursprung i bergstrakter. Plantorna är ljuskrävande och älskar sol, men trivs inte om det blir alltför varmt. På hög höjd är solskenet mer intensivt än vid havsnivå, medan höjden också håller nere temperaturen Alströmerian är alltså en kylig soldyrkare! Odlas den i kruka bör krukorna skuggas så att inte jordtemperaturen blir för hög. En annan smått märklig detalj är att det du tror är ovansidan av bladet egentligen är dess undersida. Tittar man på bladskaftet ser man att det är vridet ett halvt varv.
![]() |
Papegojlilja (Alstroemeria pulchella) |
![]() |
Wollemia (Wollemia nobilis) |
San Franciscos svala och inte alltför torra medelhavsklimat gör att en mängd växter från vitt skilda delar av världen trivs sida vid sida. Stora delar av samlingarna är också strukturerade efter olika geografiska områden. Oavsett tid på året är San Franciscos Botaniska Trädgård värd ett besök. En av årets höjdpunkter är dock sen vinter/tidig vår, när magnoliablomningen når sitt klimax. Trädgården kan stoltsera med en av de största samlingarna av magnoliaarter utanför Kina. Här finns bland annat Nordamerikas äldsta exemplar av den praktfulla Campbellmagnolian (Magnolia campbellii), med tallriksstora blommor. För den som är intresserad krävs nog minst en hel dag för att känna att man "hunnit". Det finns inga restauranger eller caféer i själva trädgården, men biljetten räcker en hel dag, och matställen finns inte långt från trädgårdens huvudentré. Eller så beger man sig till den Japanska Teträdgården, som är en av de närmsta grannarna. Fast, då kanske du behöver ytterligare en dag för utforskning...
*Jag hittar inget erkänt svenskt namn, men det engelska namnet "serpentine manzanita" kommer av den bergart som ofta dominerar dess naturliga växtplats. Manzanita är ett samlingsnamn för busk- eller trädformiga arter inom släktet Arctostaphylos, som återfinns längs den nordamerikanska västkusten. Utbredningsområdet för hela gruppen med ca 100 arter är mer eller mindre koncentrerat till Kalifornien. Bladen har använts medicinskt, bären har ätits (färska, torkade eller malda till mjöl), och grenar och ved har använts för sina dekorativa kvaliteter. Flera av arterna växer på hög höjd där vintrarna ofta är både kalla och snörika. Möjligen skulle någon kunna klara av att växa i ett varmt läge i södra Sverige. Annars är de uppskattade prydnadsväxter i områden med medelhavsklimat. Deras torktålighet gör dem extra värdefulla.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar