fredag 27 januari 2017

Sätt inte sticklingar i vatten... Eller: Hur man lyckas med sina pelargonsticklingar...

Det är faktiskt vinter ute (utom i landets sydligaste delar, där man i år verkar nöja sig med tre årstider), men det kliar i odlingsfingrarna och man längtar efter lukten av fuktig jord. Pelargonerna börjar vakna och efter en frisering står man där med mängder av grönt som det kanske känns lite hårt att bara kasta bort.

Ett löfte om många fina nya gratisplantor är trist att säga nej till. Särskilt om det är sorter man känner lite extra för. Men, hur lyckas man bäst? Det är inte alls särskilt svårt. Inte om man följer några enkla riktlinjer.

Först ett par förhållningsorder: Sätt INTE pelargonsticklingar i vatten, och sätt INTE en plastpåse över dem. Kan vi komma överens om det så är mycket vunnet. De flesta pelargoner kommer från torra områden. Överdrivet mycket fukt är deras största fiende (och värst i kombination med dåligt ljus).

Det här är en metod äldre tiders trädgårdsmästare använde sig av, och den fungerar lika bra idag.

Hur man lyckas med pelargonsticklingar till (i princip) 100%:

Ta en morgon-/kvällstidning och blöt på den ordentligt. Alla blad ska dränkas igenom.

Öppna upp tidningen några sidor från början eller slut.

Ta sticklingarna (skär till lagom längd och ta bort onödiga blad), lägg dem några tillsammans (eller sortvis), med några sidor av tidningen mellan lagren. Om man har många sorter är det bra att lägga med en etikett för att hålla reda på vilken som är vilken. Låt alltihop ligga några timmar, eller eventuellt över natten. Om man spar planteringen till dag två kan man kan lägga några extra lager fuktat papper överst så att det hela inte torkar alltför snabbt.

Om sticklingarna får "ligga till" sig hinner snittytan torka till. Men vänta nu! Hur ska sticklingarna kunna dricka vatten? De kommer att kunna ta upp tillräckligt med fukt ändå. Snittet är ett sår. Får det en chans att börja torka (men "lagom") får svampar och bakterier det mycket svårare att ta sig in i växtens ledningsbanor, där de skulle kunna orsaka röta. Fukten från tidningspappret ser däremot till att bladen och stjälken behåller sin spänstighet, så att inte sticklingen hinner börja sloka.

Fyll krukor med genomsläpplig jord, vattna igenom, sätt sticklingarna, vattna igen (för att jorden ska få kontakt med sticklingen). Det är viktigt att allt överflödsvatten får rinna bort!

Krukorna bör inte vara för stora. En stor kruka innehåller mycket jord. Det gör att jorden torkar upp långsammare och sticklingarna löper större risk att ruttna. Små krukor, torvbriketter, pluggbrätten, eller liknande fungerar alla bra. Ett alternativ är att ställa en mindre kruka i en större, fylla jord i mellanrummet, och sen sätta flera sticklingar i "jordringen" som bildas. Begränsat utrymme gör att det unga rotsystemet blir mer samlat och fyller ut jorden.

När sticklingarna är satta, täck INTE med plast eller nåt annat som är tätt. Ytterst få pelargoner kommer från fuktiga djungler. De kommer, som sagt, främst från relativt torra klimat. Har man extremt torr luft inne kan man möjligtvis täcka med lite fiberduk, som andas och inte fångar alltför mycket fuktighet.

Låt krukorna stå så ljust som möjligt, men utan den skarpaste och hetaste solen (troligtvis ingen risk förrän tidigast en bit in i mars). Vattna med måtta. Jorden bör hållas lätt fuktig, men ALDRIG blöt.

Efter någon veckar har de börjat rota sig. Undvik att rycka i sticklingarna för att se om de har rötter. I små krukor syns snart de första rotspetsarna i hålen i botten. När jordklumpen håller ihop bra är det dags att plantera om. Skola helst om unga plantor mer än en gång, och öka krukstorleken stegvis. Det är frestande att hoppa över några omskolningar och sätta en liten nyrotad planta i en stor kruka på en gång. Förutom risken att jorden blir för blöt för länge, så riskerar plantorna att bli ostabila. I en stor kruka söker sig rötterna ut till kanten och fyller inte ut jordklumpen på samma sätt som när man tar det stegvis.

Ruttnar sticklingarna ändå har det endera varit för blött, eller så har moderplantorna inte varit vid god hälsa.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar