söndag 29 juli 2018

Gröna tankar...

Ofta tänker vi att vi täcker en yta med
klätterväxter, men det är kanske mer
intressant att ta sig bakom...
Ingen trädgård utan grönt är kanske självklart. Ändå stirrar vi oss ofta blinda på blommorna, och oftare än inte läggs fokus just på blomman när nåt nytt presenteras. Många vill att en trädgårdsväxt ska vara täckt av blommor från vår till höst (helst ska den även kräva minimal, eller ingen, skötsel och kväva ogräs). Kanske har vi vant oss vid att så mycket i dagens samhälle inte längre har en säsong. Varför spara lördagsgodiset till lördag, om jag vill ha det idag?

Sen finns också en stor skillnad mellan olika årstider när det gäller hur kort blomning man är villig att acceptera. Under våren, utsvulten på växtintryck och allt händer i en rasande fart, då accepteras att en apel blommar slösande en enda vecka. Under sommaren sjunker toleransen markant. En buskros som blommar en månad är inte intressant för att blomningen är för kort! Vilken tar mest plats?.. Det som blommar en kort stund är en lyx man måste stanna upp och njuta av. När längtan är som starkast (våren) eller när vi allra minst vill släppa taget (hösten), men när tiden verkar rusa fram, då stannar vi upp och uppskattar det flyktiga.

Hur centrerade många är på blomman märks ofta om man observerar hur olika personer väljer växter när de handlar. Plantan som har en utslagen blomma, men som i övrigt kanske inte ser särskilt bra ut väljs ofta först. Bredvid står en annan med fem knoppar och kraftig växt, som blir ratad (just då åtminstone). Vackert för stunden övertrumfar överraskande ofta kvalitet över tid. Visst finns det många som är mer medvetna, men det är ändå roande att se hur ofta en blomma kan förföra och sätta förnuftet i baksätet.

Den gröna grunden tenderar ibland att bli sekundär, ofta bara en eftertanke när en rabatt eller trädgård anläggs. Ännu värre är kanske att få verkar vara medvetna om att jordmånen i trädgården är en av de mest avgörande faktorerna ("Jord? Den köper jag väl i affären?"), men det är en historia för sig. Ofta kan "problemet" i en plantering som känns fel vara just att blommorna fungerar tillsammans, men inte grönskan. Brist på klara kontraster är kanske det vanligaste. Ett överflöd små eller flikiga blad känns ofta diffust och rörigt (men är ofta exakt den effekt du söker när du anlägger en äng). Enbart stora blad av likartad form gör en rabatt tung och kanske klumpig. Ofta behövs inte mycket alls av en lämplig kontrast för att ge stor effekt. Har du hittat det "perfekta" bladet, men blommorna passar inte alls in? Klipp bort dem! Våga använda växter på annorlunda sätt. I England används daggrosen (Rosa glauca) som bladväxt. Man skär ner den brutalt varje vår, vilket gör att den aldrig blommar, men bladverket blir fantastiskt.

Jag erkänner att jag älskar blommor och kan ha lätt att falla för något jag upplever som vackert. Men allra mest besatt är jag nog ändå av just grönt. Nyanser, former och texturer varierar i det oändliga. Där andra bara ser gröna blad ser jag skillnaderna. Det går att frammana spänning enbart med grönt, bara man tänker till en aning. Jag har en amerikansk florist, Leanne Kessler, som en av mina förebilder. En av hennes grunder är att använda minst tre olika sorters grönt (blad, eller grenar) i en bukett eller arrangemang. Att tänka på det gröna gör en bukett, rabatt, eller trädgård, mer spännande och intressant. Det kan vara en idé att ibland börja i den änden. Vilka blad passar ihop? Finns de bladen hos växter jag gillar blomfärgerna på? O.s.v.

Går det ens att skapa en trädgård utan grönt, men som fortfarande innehåller växter? Ja, men resultatet blir märkligt, särskilt om man väljer växter med blad i olika nyanser av silver och rött. Det är en spännande utmaning, om tanken är att skapa en känsla av nåt nästan obehagligt onaturligt. Den som har en trädgård med många rum, och känner experimentlusta, kan försöka skapa ett rum där det gröna är portförbjudet. Det kommer garanterat att bli ett samtalsämne!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar