måndag 28 december 2020

Välkommen till Radhusvägen!

I jakt på görliga nyårslöften och ett löfte till mig själv att hitta tillbaka till att vara mer kreativ tänkte jag återvända till en idé som funnits rätt länge. Grundförutsättningen är enkel. Tolv radhus längs en gata, med olika invånare, men med trädgårdar av samma format (med undantag av en hörntomt). Vilka bor här? Hur ser deras trädgårdar (hela, eller en del av) ut, och varför? Vad tycker de om och vad ogillar de? Hur förhåller de sig till varandra?

En månad, en trädgård, men utan ett fastlagt schema. Tid och inspiration får bestämma takten den här gången.

Tanken är att allt ska vara rimligt, även om vissa koncept kanske dras till sin spets. Hur skulle en professor i botanik, med stor förkärlek till svenska vilda växter, utforma en trädgård? Vad är en partyträdgård? Vad händer när ”gräsmattemannen”, driven av en stark och enveten nostalgikänsla, stängs in mellan betydligt mer frisinnade och kanske mer excentriska grannar? Ja, jag tar risken att landa i vissa klichéer, men förhoppningsvis vänds också några uppochner.

För att göra det mer intressant så får de boende på Radhusvägen kanske bli en aning mer trädgårdsintresserade än gemene man. I verkliga livet genomför vi sällan koncept fullt ut, utan en trädgård växer fram under lång tid och vår smak och våra idéer ändras över tid. Här är tanken att en grundidé ska genomsyra varje enskild trädgård.

Var ligger Radhusvägen? Någonstans i Sverige, men jag är osäker på om det är nödvändigt att sätta den på kartan eller begränsa den till en specifik växtzon. I det här fallet kanske behovet i det enskilda fallet får styra mer än rimlig geografi.

Tropic näckros, troligtvis 'Purple Spider'
För att göra det lite mer intressant för mig personligen kommer vi att röra oss aningen bortom ämnet trädgård också, men mer om det senare.

Vi börjar i januari med ett besök på Radhusvägen 23!

1 kommentar:

  1. O, Hoppas verkligen få följa ditt intressanta projekt. Ska bli hur kul som helst att få se hur en hortonom, förvisso med enorm bredd, ser på trädgård. Hur kul som helst! Lycka till Tobias o stor kram! Kajsa

    SvaraRadera