måndag 10 september 2012

Och sommaren kom 10/9...

Slingerstormhatt (Aconitum hemsleyanum
'Red Wine')
Så blev det en varm skön dag till slut!

Stannade till innan jag åkte hem från jobbet och beundrade en favoritväxt som verkligen trivts denna blöta och kyliga sommar. Den djupt oxblodsröda slingerstormhatten (Aconitum hemsleyanum 'Red Wine') blommar för fullt trots att den styvmoderligt behandlad stått i en pytteliten trätunna i minst tre år utan att nån verkligen brytt sig om den. I år svingar den sig plötsligt två meter upp i den halvdöda sälg vars rötter den placerats mellan.

Oväntad och dramatisk skiljer den sig markant från sina icke-slingrande släktingar, men lika giftig är den säkert! Färgen kan skilja sig avsevärt mellan olika plantor eftersom den förökas med frön.

Som det verkar är det en oerhört lättodlad och tacksam slingrare som nöjer sig med det lilla. Säkert blir den avsevärt mycket frodigare om den får det fetare. Å andra sidan är den vacker nu också när inte rankorna är så många.

En slingerstormhatt (eller två) ska nog få en plats i trädgården så småningom. Frågan är bara var den gör sig bäst. En vacker kombination är att samplantera den med den limegröna guldhumlen (Humulus lupulus 'Aureus'). Eller så ska jag låta den dansa runt i ett mindre träd.

2 kommentarer:

  1. "Dansa runt i ett mindre träd"! Poetiskt vackert uttryckt! Går den lätt att få tag i ?? Undrar Jajja

    SvaraRadera
  2. Tack!

    Den brukar finnas hos handelsträdgårdar med ett sortiment av lite ovanligare växter. Har sett frön till salu också. Den syns både här och där så den verkar bli vanligare.

    SvaraRadera