Nejlikor har uppskattats i våra trädgårdar under mycket lång tid. En bidragande orsak är att många arter besitter en utsökt väldoft. Det bör ha varit särskilt attraktivt i en tid när personlig hygien inte var en besatthet, som idag. De har kanske hamnat lite i skymundan i dagens trädgårdar, trots att många är mycket odlingsvärda. Blomningstiden ligger främst under högsommaren, efter de tidiga perennerna och innan höstblommarna.
Många nejlikor har en dekorativ ring av avvikande färg (här en fjädernejlika (D. plumarius), möjligtvis sorten 'Raspberry Sundae') |
Nejlikorna är främst den torra rabattens blommor. Särskilt sant är det för backnejlikan. Trädgårdssorterna är vita, rosaröda eller tvåfärgade (sorten 'Arctic Fire'). Den enskilda blomman är liten men i gengäld så är de många. De klarar sig bra där det är för torrt och magert för många andra. Den ursprungliga vilda formen är ett vackert tillskott i torrängen.
Praktnejlikan är en elegant uppenbarelse med kronblad som är så djupt flikade att de nästan är fjäderlika. Det är en växt man gärna studerar på nära håll. Då får man också uppleva den fina doften. Vanligtvis är blomman ljust rosa men den kan variera och vara både ljusare och mörkare. Frösorten 'Spooky' har större och extremt flikiga blommor.
Sandnejlikan är mycket sällsynt som vild, och inte heller vanlig i odling, men är lätt att odla i t.ex. ett stenparti. Liksom hos praktnejlikan är blomman flikig, men i detta fallet vit.
Fjädernejlika (Dianthus plumarius 'Mrs Sinkins'), kanske den starkast doftande nejlikan? |
Det finns ett rätt stort antal namngivna sorter av fjädernejlika. De allra flesta har stark och delikat doft men frågan är om någon kan slå den gamla engelska sorten 'Mrs Sinkins'. De vita blommorna har djupt fransade kronblad, som ger blomman ett rufsigt intryck, vilket förstärks av att stödbladen ofta inte orkar hålla ihop blomman, som därmed får ett oregelbundet utseende. Det senare anses som ett fel i kännarkretsar men, det gör mig personligen detsamma eftersom sorten innehar en väldoft som är i det närmaste berusande! Eftersom den funnits i handeln under lång tid så verkar förtjänsterna väga tyngre än eventuella brister! Tyvärr är den svår att hitta i Sverige, så den som åker till England kan gärna håla utkik efter den, eller den dekorativt tvåfärgade (mjukt rosa med rött öga) 'Doris'.
Fjädernejlikorna har liksom flera andra arter ett dekorativt grågrönt vintergrönt bladverk, som gör att de pryder sin plats även när de inte blommar. De flesta sorter som odlas idag har fyllda blommor, men fröblandningarna innehåller i allmänhet även enkla sorter. Fjädernejlikan är mycket fin att plantera som kant framför t.ex. rosor.
En uppskattad stenpartiväxt är bergnejlikan (D. gratianopolitanus). Den bildar vackra mattor av grågröna smala blad och blommar rikligt med företrädesvis enkla blommor ('Pink Jewel' är en halvfylld rosa sort och 'Rubin' har dubbla mörkröda blommor).
Sommarnejlikan (D. chinensis) odlas mest som en mycket uppskattad sommarblomma men, det händer att plantor övervintrar och lever och blommar ett år till.
Ampel- eller tyrolernejlika (D. x semperflorens) är en idag smått bortglömd ampelväxt. Oftast hittar man den i plantskolornas sticklingssortiment tidigt på våren. Vanligtvis är den röd men vita och rosa sorter förekommer. Kan övervintras ljust och frostfritt.
Borstnejlikan (Dianthus barbatus) finns i nejlikornas alla färger, men även i former där de enskilda blommorna växlar färg med åldern! |
Den enda färg som saknas hos nejlikorna är blått. Blå eller blålila snittnejlikor är endera färgade (alla knallblå) eller genetiskt modifierade (de flesta som är blålila).
De flesta nejlikor är mycket enkla att föröka med frö, vilket gör det enkelt att för en billig penning skaffa ett stort antal plantor. De namngivna sorterna däremot förökas vanligen med sticklingar. Särskilt gäller det sorter av trädgårds- fjäder- och bergnejlikor. Det är heller inte svårt, men det finns ett par trick att ta till. Det största problemet med nejliksticklingar är att de har lätt för att ruttna. Använd såjord eller blanda jord med sand/perlit eller små lecakulor. Överst lägger man ett tunt (någon millimeter) lager sand. Till sticklingar används skott utan blomknoppar. De nedre bladparen avlägsnas och sticklingen sticks genom sandlagret och sedan hålls jorden lagom fuktig till dess att rötter har bildats. Detta är ett sätt att få fler plantor av favoritnejlikan.
För den som är intresserad finns många fler arter av nejlikor. De flesta passar utmärkt i stenpartiet eller i framkant av rabatten. Många är utmärkta snittblommor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar