torsdag 19 juli 2012

Törnrosa...

'Dornröschen' (Syn. 'Belle au Bois Dormant'; 'Sleeping Beauty'), kärt barn har många namn...
Här har vi en ros som har den angenäma egenheten att den verkar bli bättre när den odlas lite längre norrut. I södra Sverige kan nog angreppen av svartfläcksjuka bli mer besvärande. Den sägs också blomma bättre under lite svalare förhållanden, igen ett poäng till norr!

Det här är en i många hänseenden enastående ros. Till största delen är den en tehybrid men med en dos gener från den mycket härdiga arten finnros (Rosa acicularis). Från den senare har den fått härdighet, och växtkraft. I zon III blir den närmare 2 m hög! Längre norrut får man nog nöja sig med 1-1,5 m men det räcker långt. Härdigheten räcker till åtminstone för zon V och kanske mer med täckning. Eftersom den blommar på årsskotten gör det inte så mycket om den lidit en aning under vintern.

De klarrosa blommorna har, särskilt precis när de slår ut, starkt tycke av ädelros. De skulle säkert kunna pryda många vaser men se upp! 'Dornröschen' är precis lika taggig som man skulle kunna förvänta sig av en riktig törnrosaros.

Det verkar råda skilda åsikter om doften men jag har hittills inte blivit besviken. Det här är en ros som både ser ut som och doftar som en ros.

Förädlare är den tyska firman Kordes, vilka har gett oss många fina rosor, ofta härdiga. T.ex. så har de gett oss 'Flammentanz', 'Frühlingsduft' (och resten av Frühlingsserien), 'Leverkusen' och många andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar