onsdag 10 oktober 2012

Kärleksbarn...

Pagodklematis Clematis chiisanensis (Atragene-Gruppen) 'Love Child' är ett mycket välskapt och lättodlat kärleksbarn. Sorten har inte utsatts för den intensiva förädling som är vanlig bland klematis, utan det rör sig ursprungligen om en särskilt utvald fröplanta av arten. Den anses ha så bra egenskaper att den utsetts till värdig att produceras och säljas som s.k. E-planta.

Clematis chiisanensis 'Love Child'
Det som ger pagodklematis en särställning bland de småblommiga klematisarna är den ljusgula färgen samt att den blommar senare, först en bit in på sommaren. Vanligtvis bjuder den även på några blommor under eftersommaren, då de får sällskap av de mycket dekorativa fröställningarna.

Bladverket är något grövre än hos de flesta andra i gruppen, men vackert och frodigt.

'Love Child' klättrar inte riktigt lika bra som andra inom Atragene-Gruppen, men det är sällan ett problem. Sorten kan med fördel användas som marktäckare, i slänter, klättrande i större buskar eller mindre träd o.s.v. Eftersom den tillhör de som inte bör skäras ned på våren passar den att blanda med andra småblommiga sorter med tidig blomning. Vackra partners ur Atragene-Gruppen är t.ex. den blå 'George' (också den har uppnått E-plantestatus), den mörkt purpurfärgade 'Brunette' eller, för en behagligt svalkande upplevelse, den fantastiska vita 'Albina Plena' (även denna en E-planta).

Den ljusgula blomfärgen gör den till en perfekt kontrastväxt tillsammans med de flesta blom- och bladfärger. Låt den slingra sig genom en rödbladig smällspirea (Physocarpus opulifolius 'Diabolo' m.fl.), täcka marken nedanför mörkt gröna rododendron, låt den lysa upp ett halvskuggigt trist hörn o.s.v. Det är bara att låta fantasin flöda fritt. Försök däremot att undvika de klassiska solfjädersformade spaljéerna av tunna plast- eller träribbor. Resultatet blir då oftast en kal nederdel och en trist risruska i toppen. Detta gäller de flesta sorter inom Atragene-Gruppen Använd hellre horisontellt spända trådar eller väl tilltagna armeringsmattor och kom ihåg att lämna utrymme mellan spaljé och vägg.

Ett av de vackraste klätterstöden jag har sett var en döende granhäck där de grånade och lavtäckta grenarna täcktes av ett glest lager småblommiga klematisar i olika nyanser.

Härdigheten anges till zon IV, men den trivs sannolikt förträffligt även i zon V. Erfarenheten visar att den utvecklas bra även i större krukor/mindre tunnor, så den kan vara ett möjligt val för t.ex. balkongodling. Krukodling av klematis är även en möjlighet om det helt enkelt inte går att gräva ner plantan eller om rotkonkurrensen är alltför hård. Vanligtvis blir dock växtkraften något mindre.

Beskärning utförs vid behov direkt efter blomningen. Nedskärning på våren ger bara svag blomning det året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar